Dingen om over na te denken:
https://www.facebook.com/groups/500985806668234/ Facebook pagine Breeding for the future , http://www.instituteofcaninebiology.org
Veel leonberger fokkers proberen onder de 5 % te komen wanneer ze een combinatie maken en kijken dan naar een stamboom over 10 generaties (blijft sowieso een enorm probleem zonder open gezondheidsdatabases ). Wat men niet realiseert is dat op de hele stamboom vaak een percentage zit van meer dan 25 %. !! Ze vergeten de rest van de voorouders dan maar... Helaas, gezien het hele kleine aantal unieke voorouders wat een leonberger heeft: de founders, zal er hoe meer generaties je fokt, hoe hoger het COI zal worden. Logisch natuurlijk er komt nooit vers bloed in. De fokzuiverheid wordt dus steeds groter.
Stel je hebt een inteelpercentage over alle generaties van 25% Dat betekent dan dat 25% van de genen homozygoot (fokzuiver) , zijn. ( 2 kopieen hebben van hetzelfde allel) Dus het risico dat je pups krijgt die lijden aan een recessieve afwijking bijv. hoog is.
Zie vaak heel trots op websites staan dat fokkers een combinatie maken met een laag COI, 4, 5, soms zelf 3 %.. maar dat zegt helemaal niks over de werkelijke COI over de gehele stamboom. Vaak zie je dat het totale COI tussen de 23 -30 zit en dat is hoog. nl. Het is hetzelfde als een broer - zus paring.
Alle honden dragen foute genen bij zich, zolang er maar 1 fout geentje zit van de twee is er niks aan de hand, maar dubbel je het, omdat vader en moeder drager zijn, heb je kans op een probleem. Als 25% van de genen al fokzuiver zijn dan kan je je voorstellen dat de kans niet onaanzienlijk is dat er problemen zitten in je nesten. (al dan niet zichtbaar)
Meer lezen over de COI: http://www.instituteofcaninebiology.org/blog/wrights-coefficient-of-inbreeding